Site ücretleri ikiye katlandı
Site maliyetlerindeki artış aidat fiyatlarına da artış olarak yansımaktadır. Site yönetimlerinin topladığı gelirleri doğru yönetmek değerlidir. Bu kapsamda harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü kurdu. Bakanlık, yapılacak düzenlemelerin ardından yöneticilerin profesyonel ve denetimli olmaları konusunda yol gösterici bir konuma gelecek.
Bazı sitelerdeki fahiş ücret fiyatları ve yüksek zamlar vatandaşların tepkisini çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık bünyesinde Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü kurulmuştur. Yasal düzenlemelerin ardından yönetmelik ve ikincil mevzuat çalışmaları yapılacaktır. İlgili düzenlemelerin ardından bakanlık, profesyonellik ve denetim konusunda yöneticilere yol gösterecek konuma gelecek.
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ücretlerin belirlenmesindeki kriterlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Kat sahipleri, ücretleri maliyetlere göre belirliyor. Son dönemde bazı kalemlerde yüksek artışlar oldu. Toplu olarak ana tüketim kalemlerine baktığımızda. giderlerin yüzde 63’ü işçilik, yüzde 17’si elektrik ve yaklaşık yüzde 20’si bakım onarım giderlerinden oluşuyor. İşçilik giderleri yüzde 100’e yakın, elektrik giderleri yaklaşık yüzde 65, bakım giderleri ise yaklaşık yüzde 100 arttı. Yüzde 60. Bu da giderlere ve aboneliklere ortalama yüzde 86 artış olarak yansıdı” dedi. .
“Denetçiler, tahsilattan sonra harcamaların fiili harcamalarını denetlemelidir”
Site yöneticilerinin kat maliklerine karşı sorumlulukları olduğunu hatırlatan Özelmacıklı, “Gerçek tüketimin tespiti için kat maliklerinin toplantılara katılması ve hakikat çalışmaları yapması gerekiyor. Site yönetiminin şeffaf olması gerekiyor. Denetçiler de inceleme yapsın. gelir ve tüketim tablosunu 3 ayda bir bildirerek kat maliklerine ibraz eder.Ücretler kat mülkiyeti kanununa göredir.Kirayı aşamaz.Aidatları belirleyen unsurlar sitelerin maliyetleridir.Aidatlar tahsil edildikten sonra Aidatların gerçeğe uygun kullanılıp kullanılmadığını kontrol eden denetçiler var.
Özelmacıklı sözlerini şöyle tamamladı: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde site ve tesis yönetimi ile ilgili olarak Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulmuştur. Yasal düzenlemelerin ardından yönetmelik ve ikincil mevzuat çalışmaları yapılacaktır. 18UY0354 -6 Tesis Yöneticilerinin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak, mesleki yeterliliklerini geçerli ve güvenilir bir belge ile kanıtlayabilmelerini sağlamak, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına kaynak ve referans oluşturmak, mesleki rehberlik sağlamak amacıyla adaylara Kod kodu ile hazırlanmış Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik belgesi bulunmaktadır.Örneğin bazı inşaat firmaları proje yürüttüğü halde projeden çıkmak istemez, kendi idaresinde olmak isterler.Önemli olan şirket kendi şirketlerine devreder ve daha sonra profesyonel şirketle anlaşır. s.” – İSTANBUL