Teknoloji

Dünyada en çok internet kesintisi yaşanan ülke ve onu takip edenler belli oldu

Yeni bir araştırmaya göre, yalnızca 35 ülkedeki hükümetler 2022’de interneti en az 185 kez kapatarak yeni bir rekor kır. New York merkezli izleme kümesi Access Now, raporunda internet kesintilerinin yalnızca hızla artmadığını, aynı zamanda daha uzun sürdüğünü ve çoğu zaman en çok ihtiyaç duyulduğu anda halkı hedef aldığını belirtti.

Şimdi ErişimKeep It On kampanyasını 2016 yılında başlattı ve geçen yıl kaydedilen kesintileri neredeyse azalttı. yarısının Hindistan’da gerçekleştiğini tespit etti. . Kesintilerin çoğu insani krizler, kitlesel protestolar, aktif çatışmalar, seçimler ve savaş sırasında meydana geldi ve Hindistan geçen yıl 84 kez interneti kapattı. bildirildi. Bu, ülkeyi art arda 5. kez internet erişimini sansürleyen 1 numaralı ülke yaptı.

Etiyopya’nın Tigray şehrinde insanlar 2 yılı aşkın süredir tam bir iletişim kesintisi yaşıyor.Myanmar’ın bazı bölgeleri 500 günden fazla kesinti ile mücadele etmeye devam ederken, en uzun aktif kapanma haline geldi.

Şimdi Eriş raporunda, “Yetkililer yıllardır aynı gerekçelerle, aynı gerekçelerle kapatma emri veriyor”yazdı ve devam etti: “Uzun süre boyunca, iktidardakiler kapatmaları insanları susturmak için kullandılar, genellikle tam gelişmiş kesintiler, mobil kapatmalar ve platform blokajları yoluyla belirli toplulukları hedef aldılar.”

Rapor, hükümetlerin internet kesintilerini yalnızca protestocuları susturmak veya iddia edilen yanlış bilgileri engellemek için kullanmadığını, aynı zamanda hükümet, ordu ve polis savaş suçları ve cinayet, işkence veya tecavüz gibi şiddetli insan hakları ihlalleri işliyor.Örtünen ülkeler için bir örtü görevi gördüğünü gösteriyor.

Rusya’da 22 kez internet kesintisi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında internet erişimi 22 kez kesildi.İran, elektrik kesintilerini telekomünikasyon altyapısını yok etmek ve siber saldırılar düzenlemek için kullandığı bildirilirken, ülkenin “ahlak polisi” tarafından öldürülen 22 yaşındaki bir çocuğu kesiyor Mahsa AminiÖlümünden sonra protestolarla uğraşmak için kullandı.

İnternet kesintilerinin oranı benzeri görülmemiş bir oranda artarken, Access Now, küresel elektrik kesintilerini sona erdirmek için Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışırken ilerleme kaydettiğini söylüyor. Kümelenme raporu, Kenya genel seçimleri sırasında kesintilere karşı harekete geçmeyi, Etiyopya’daki 2 yıllık kesintiyi sona erdirmek için ilerleme kaydetmeyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ile çalışmayı içeriyor. seçim kesintilerine karşı küresel olarak başarılı bir şekilde seferber olmakdiyor.

BM, Access Now’daki emsal bulguları içeren ve insan hakları ihlallerinin ciddiyetini ortaya koyan benzer bir raporu geçen yıl hazırlamıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Michelle BacheletGeçen yıl bir basın açıklamasında: “İstihdam, eğitim, sağlık ve siyasi katılım maliyetleri neredeyse her zaman beklenen faydaları aşıyor. Bir hükümet interneti kapattığında hem insanlar hem de ekonomiler zarar görür.”dedi.

Bachelet sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu raporun açıkça ortaya koyduğu gibi, internet kesintilerini sona erdirmek için etkilerinin daha belirgin bir şekilde raporlanması, dahil olan şirketlerden daha fazla şeffaflık ve hepimizin kendi kendine kesintilere karşı bağlantıyı savunmasını sağlama dahil olmak üzere hızlı eyleme ihtiyaç var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu